標題: 馬上.........回答!!! [打印本頁]

作者: chopper    時間: 12-11-2005 08:03 AM     標題: 馬上.........回答!!!

知唔知邊個係答案呢?

馬係用耳仔來表達情感的:雙耳向後表示唔Happy;耳仔向前即係八卦;唔知耳仔一前一後擺動又代表咩呢?\r

A1. 人有三急學生會舉手話俾Miss知,馬仔就會前後郁動耳仔話你知喇!
A2. 其實馬仔馬女一到「適婚年齡」,就會一前一後擺動耳仔來吸引異性,如果大家拍子一樣,就會走埋一齊喇。\r
A3. 人耳仔痕就話可以用隻手抓,馬仔點諗都提唔起隻蹄來抓啦,咪唯有前後擺動耳仔互擦止痕呢!\r
A4. 馬唔單止好奇心重,其實仲有好多疑問,所以佢地一有疑問時就會前後擺\動耳仔,可能想你解釋多D俾佢知呀!
作者: coffee    時間: 12-11-2005 08:15 AM

A4
作者: chopper    時間: 12-11-2005 08:32 AM

好嘢好嘢,答啱咗喎!!咁呢條你地又識唔識?;)

原來馬都有脾氣,仲會於比賽末段時忽然咬前面個匹馬,無端端點解要「敢」做呀?

A1. 呢D馬雖然鬥心強,但實力又唔夠第二D馬厲害,唔抵得咪咬前面隻馬發洩啦!
A2. 其實佢係想話俾前面匹馬知,叫佢\行開等佢上前,當然人地理唔理佢\就另當別論啦!
A3. 佢地以為前面匹馬D馬尾毛係草,一時口痕咪咬落去,唔係有心的。
A4. 呢D咪就係色心起,前面匹馬個「Pat Pat」扭下扭下咁Sexy……忍唔住咪……你冇理由唔明嘛
作者: katanwillis    時間: 12-11-2005 12:07 PM

A1
作者: coffee    時間: 12-11-2005 12:31 PM

A1
作者: GR上杉圭    時間: 12-11-2005 10:30 PM

引用:
原帖由 chopper 於 12-11-2005 08:32 AM 發表

原來馬都有脾氣,仲會於比賽末段時忽然咬前面個匹馬,無端端點解要「敢」做呀?

A1. 呢D馬雖然鬥心強,但實力又唔夠第二D馬厲害,唔抵 ...
A1 too.....:cool:
作者: william2005    時間: 13-11-2005 12:41 AM

我擇a2
作者: lcsadm    時間: 13-11-2005 01:29 AM

A1
作者: chopper    時間: 13-11-2005 02:55 PM

引用:
原帖由 chopper 於 12-11-2005 08:32 AM 發表

A1. 呢D馬雖然鬥心強,但實力又唔夠第二D馬厲害,唔抵 ...
開估喇!答案係A1. 恭喜答中嘅朋友, 你哋係贏咗個....彩嘅!!
:D:D

咁仲有冇膽量挑戰以下呢一題,好簡單架咋!!

練馬師有時會用結舌帶或者絲襪帶將馬匹條脷綁嚮下顎,俗稱係「綁脷」,唔通佢地都曳曳?\r

A1. 馬條脷有時會因損傷或細菌感染而腫起,如果唔好好固定,競賽時就好易開口「及」著脷,所以咪綁住佢。\r
A2. 其實呢個係一個訓練,等佢地精神集中,唔好成日心郁郁想搵食。\r
A3. 其實係想D馬有疾病時唔想佢地亂食嘢亂「瀨」,正所謂病從口入,萬一病上加病咪大件事!?
A4. 「綁脷」係為固定馬條脷同口銜鐵的位置,等鍾意玩脷的馬唔可以將條脷搭在口銜鐵上,阻止騎師用韁繩同馬溝通!
作者: lcsadm    時間: 13-11-2005 03:30 PM

A4
作者: booking    時間: 13-11-2005 07:30 PM

引用:
原帖由 chopper 於 13-11-2005 02:55 PM 發表

開估喇!答案係A1. 恭喜答中嘅朋友, 你哋係贏咗個....彩嘅!!
:D:D

咁仲有冇膽量挑戰以下呢一題,好簡單架咋!!

練馬師有時會用結舌帶或者絲襪帶將馬匹條脷綁 ...
A4
作者: GR上杉圭    時間: 13-11-2005 09:03 PM

A4 :cool:
作者: coffee    時間: 13-11-2005 09:36 PM

A4....so easy
作者: Horsefans    時間: 14-11-2005 09:09 AM

A4 definitely!
作者: chopper    時間: 14-11-2005 10:44 AM     標題: 咁呢條又知唔知答案先?

好嘢好嘢.....咁呢條又會唔會太淺呢?

Q. 香港賽馬競賽草地場結構係分三層,外層為沙網層,中間係結構沙層,內裡係疏水石層,呢三層有咩用?

A1. 其實係為馬仔著想,呢三層結構就好似軟綿綿床槈,減低競賽時四肢所受的震盪,跑得都舒服D啦!
A2. 草地日曬雨淋,好易會出現乾裂,呢三層結構就係要防止呢個情況發生,「敢」樣撻地都「襟」用D啦!
A3. 其實呢三層結構係要來幫助草地散熱的,唔係賽馬時咪「辣」到D馬仔紮紮跳!?
A4. 呢個其實係最完美的排水系統,大雨時唔怕有積水,但又Keep到適量水分,最重要係個場的狀態都穩定D!

作者: lcsadm    時間: 14-11-2005 01:22 PM

A4
作者: coffee    時間: 14-11-2005 02:33 PM

A4
作者: GR上杉圭    時間: 14-11-2005 02:45 PM

A4
作者: sukaway    時間: 15-11-2005 11:08 PM

十成十係A4
作者: referee    時間: 16-11-2005 12:45 AM

我唔識馬都諫 A4 !! bingo !!
作者: chopper    時間: 16-11-2005 01:06 PM     標題: 再來一條!!!

既然大家都咁厲害,不如俾條再淺啲嘅大家諗吓啦!!

Q: 馬匹最鍾意的娛樂節目就係到一個叫「沙籠」轆沙,點解佢地咁貪玩呢?

A1. 因為馬仔搔唔到背脊,所以佢地濕完身之後最鍾意轆沙,作用好似搔背脊咁爽!玩到成身沙都冇所謂,乾後梳兩梳就冇晒!\r
A2. 於沙籠轆下轆下個動作咪好似游乾水咁上下,香港地有邊個唔鍾意游乾水先?話知你係人定係馬啦!
A3. 因為平日無論行定企都係靠晒四隻腳,難得可以在沙籠瞓底,所以馬仔去到沙籠咪開心到轆來轆去呢!
A4. 邊個細路仔唔鍾意玩泥沙!馬仔平日冇乜娛樂,所以有得轆沙已經好開心啦!

:D:D:D
作者: coffee    時間: 16-11-2005 02:09 PM

A1
作者: davinci    時間: 16-11-2005 02:22 PM

A1
作者: GR上杉圭    時間: 16-11-2005 03:00 PM

A1
作者: booking    時間: 17-11-2005 02:42 PM

A1
作者: chopper    時間: 18-11-2005 11:40 AM

引用:
原帖由 chopper 於 16-11-2005 01:06 PM 發表
既然大家都咁厲害,不如俾條再淺啲嘅大家諗吓啦!!

Q: 馬匹最鍾意的娛樂節目就係到一個叫「沙籠」轆沙,點解佢地咁貪玩呢?

A1. 因為馬仔搔唔到背脊,所以佢地濕完身之後最鍾意轆沙 ...
點解你哋條條都識咁犀利?:o答案真係a1喎!!!

咁以下唔再俾答案你揀,又睇下係咪真係咁醒先!!

Q. 人出汗可以擦止汗劑,咁馬出汗可以點?
作者: coffee    時間: 18-11-2005 11:51 AM

用擦挖lor
作者: chopper    時間: 21-11-2005 12:37 PM

係咪太深定太淺定唔明呀?

tips: 同食物有關, 係要一種營養嚟幫佢止汗嘅。

;);)
作者: referee    時間: 22-11-2005 12:09 AM

比番 A, B, C, D 揀啦! 好難呀!
作者: chopper    時間: 30-11-2005 09:15 AM

a.        食維他命C
b.        食蜜糖
c.        食魚肝油
d.        食鯊魚骨粉

係邊個答案呢?;)
作者: admin    時間: 30-11-2005 10:18 AM

The answer is A... not so sure.
作者: coffee    時間: 30-11-2005 10:33 AM

C
作者: davinci    時間: 30-11-2005 10:58 AM

D
作者: chopper    時間: 30-11-2005 08:22 PM

點解冇人揀B呢???.............答案係...........A!!

俾條新問題大家等你哋舒緩下賽馬緊張嘅心情啦!!;)

呢個世界上邊一種馬係唔存在?
a.        棕色馬
b.        灰馬
c.        白馬
d.        栗色馬
作者: coffee    時間: 30-11-2005 08:39 PM

c
作者: 喜得法    時間: 1-12-2005 12:17 PM

c
作者: booking    時間: 1-12-2005 02:46 PM

c
作者: admin    時間: 1-12-2005 10:58 PM

c.        白馬 王子
作者: GR上杉圭    時間: 1-12-2005 11:01 PM

有白馬o架...
4種都有o架wo...
你要evident 我去搵比你睇...
作者: booking    時間: 3-12-2005 06:40 PM

引用:
原帖由 GR上杉圭 於 1-12-2005 11:01 PM 發表
有白馬o架...
4種都有o架wo...
你要evident 我去搵比你睇...
I think Chopper means Pure white

歡迎光臨 賽日密馬 (http://hrc.hk/) Powered by Discuz! 6.0.0